top of page

LA LLAR



És un dels ambients que ajuda a saber i aprendre activitats per col•laborar en les feines de casa. Aquestes activitats afavoreixen que desprès vulguin participar en les tasques de casa. Per tant, es duen a terme activitats com: rentar, estendre i planxar la roba; escombrar i fregar; passejar amb els cotxets; vestir les nines; cuinar o cosir. Això també els ajuda a fer volar la imaginació i  a raonar com es fan les coses.







​ELS AMBIENTS 

NATURA I ENTORN

​

En l'ambient de natura i entorn, es va a visitar l’hort de l’escola, perquè els nens comencin a conèixer les hortalisses i les plantes. Un cop vist l’hort, tots junts, els nens tenen tres activitats per fer. La primera és un domino on en comptes de números hi ha imatges       d’ hortalisses i els nens aprenen els seus noms tot  jugant el domino. L'altra és un pòster d'un paisatge: els nens tenen unes imatges i han de col•locar-les al pòster correctament. L'ultima és que poden triar un conte per llegir i mirar. En algunes sessions hem sortit a fora a observar l'entorn: cases, camps, arbres, animalons, mobiliari urbà, contenidors...

 

RECICLATGE


En aquest ambient, primer de tot, la mestra explica una mica què és el reciclatge a partir de contes, demana als nens si saben què volen dir les tres “R”: reciclar, reduir i reutilitzar. Un cop explicat i havent escoltat les respostes dels nens, la mestra agafa material que encara creu que es pot utilitzar però que ja és vell, com papers escrits per una banda, de diferents colors o mides, cartolines i d’altres. Ella els dona un cartró com a marc de fotos i un punt de llibre en blanc perquè els nens puguin enganxar els materials i així fer volar la seva imaginació.

TEATRE

En aquest ambient es treballa la creativitat i l'originalitat de cada alumne. Tenen la possibilitat de fer una activitat més dirigida o bé una de més lliure.
La més dirigida consisteix en què la mestra pinta la cara als nens segons el que ells decideixen, en canvi la més lliure permet que els nens es disfressin i juguin entre ells.

MEDIATECA 


A la mediateca es comença la classe amb la presentació d’un vídeo, on es poden veure diferents contes tradicionals i reflexionar sobre el tema. També se’ls explica que s’han de comportar bé i tractar el material amb correcció!! Seguidament la mestra realitza l’activitat dirigida: els explica un conte a partir d’una capa màgica que va traient objectes relacionats amb el conte, d’aquesta manera els nens s’ho passen millor i aprenen més. Més tard, els deixa l’estona lliure per llegir contes, escoltar-los des de l’ordinador, realitzar jocs relacionats amb contes, com per exemple crear contes o reproduir-ne algun de tradicional a través de figures en un cartell.
Un cop acabada la classe, la mestra els demana què els ha agradat més, i si els hi ha agradat la classe en general. Per fer això últim els fa posar un gomet verd (si els ha agradat) o un gomet vermell (si no els ha agradat) en un full que ella els dona.

OFICIS

Just arribar a aquest ambient, la mestra es presenten i els explica què faran. Després, els reparteix unes plaques de policia que havien fet la setmana anterior. Un cop repartides aquestes plaques juguen a fer de policies. El joc consisteix en què un grup de policies persegueixen a uns altres nens, que fan de lladres. Els capturats es queden en un espai que representa la presó. Després de jugar a aquest joc, en els espais dels oficis preparats, comencen a jugar lliurement: fan de metges, perruqueres, mecànics... La mestra pentina a les nenes, fent de perruquera i això els agrada molt.

​COS I MOVIMENT

En arribar a aquest ambient, els nens fan una rotllana, passen llista, es presenten i després la mestra els explica com s'han de comportar. En començar, la mestra ja té un castell o alguna cosa muntada amb el material de psicomotricitat. Compta fins a tres i els nens corren a aterrar el castell . Durant tota l'estona van jugant amb el material lliurement. Ells mateixos s'inventen jocs i munten cases, castells, llits... Quan és l'hora de recollir, tots els nens ajuden a endreçar el material. Per acabar es posen en rotllana i es fan massatges entre ells, així es relaxen.

MERCAT



En aquest ambient els nens i nenes entren en el món del comerç, dels diners i dels preus dels productes.Tots poden començar per on volen. Poden fer monedes de joguina per saber quines coneixen o com són. També poden fer o embolicar regals i llavors regelar-se'ls entre ells o a la mestra. A més, poden agafar un full i fer una llista de la compra amb els productes que volen i la quantitat. En un altre full on hi ha imatges d'alguns productes hi posen el preu que volen. Així estan una mica al dia dels preus. També poden agafar una bossa o un moneder i anar a la botiga a comprar on altres nens i nenes venen els productes.







ART



En l’ambient d’art els alumnes treballen la imaginació. Realitzen diferents activitats. Com a tots els ambients n’hi ha una de més lliure que els permet utilitzar la seva creativitat construint tot tipus de figures amb materials proposats a classe;  i  altres, que són més dirigides. Aquestes consisteixen en pintar amb tot tipus d’aquarel•les i guixos utilitzant la seva creativitat o bé modelar cera d’abella per despertar la seva atenció pel tacte.







EXPERIMENTACIÓ

 

La mestra comença l'ambient llegint un llibre sobre un tema, per exemple el mar. A continuació els mostra materials relacionats amb el mar com ara: sorra, petxines, aigua salada.. Els deixa tocar la sorra, els ensenya les petxines i les classifiquen. Després els nens trien l'espai on volen anar, com per exemple: observar les petxines amb la lupa;  agafar gots de plàstic petits, posar-hi aigua i sabó i llavors amb una canya de plàstic bufar i fer bombolles; agafar una capsa de plàstic amb aigua i hi posar-hi materials per veure si floten o no. 

bottom of page